KÚ v Prešove vydal potvrdenia pre podnikanie v EÚ štyrom tesárskym živnostníkom

27.07.2004 Celý región

Krajský úrad (KÚ) v Prešove získal od 1. júla novú kompetenciu vo vydávaní potvrdení o povahe a dĺžke praxe v činnostiach, ktoré sú živnosťou. Má zabezpečiť ...
Krajský úrad (KÚ) v Prešove získal od 1. júla novú kompetenciu vo vydávaní potvrdení o povahe a dĺžke praxe v činnostiach, ktoré sú živnosťou. Má zabezpečiť možnosť podnikať slovenským živnostníkom v zahraničí.

Už v prvý deň oň požiadali štyria tesárski remeselníci z Prešovského kraja, ktorí išli podnikať do Rakúska. Informovali o tom 26. júla na tlačovej konferencii v Prešove predstavitelia KÚ.
\"S takýmto dokladom sa štátny občan Slovenskej republiky môže uchádzať aj o vydanie živnostenského oprávnenia v členskom štáte Európskej únie s tým, že odbornú spôsobilosť pre príslušné živnosti bude taktiež preukazovať náhradným spôsobom, \" konštatovala Mária Girmalová z odboru živnostenského podnikania KÚ v Prešove. Nová kompetencia vznikla v dôsledku nadobudnutia účinnosti novely živnostenského zákona. Má pomôcť predovšetkým živnostníkom v remeselných činnostiach podnikať v ostatných krajinách EÚ.
Prvým predpokladom získania potvrdenia je vyplnenie obsiahlejšieho tlačiva, a preto doklad nemožno získať za jeden deň po podaní žiadosti. Girmalová konštatovala, že verifikujú všetky údaje žiadateľa o jeho praxi a vzdelaní. Očakáva, že žiadateľov bude pribúdať, pretože majú množstvo telefonátov. Naplnenie týchto ustanovení v novele zákona podľa Girmalovej zlepšuje orientáciu slovenských živnostníkov na trhu práce v EÚ, pretože definuje podmienky, za akých môžu na ňom pôsobiť.

(jj)
 

Vyberte región

mark